Tłuszcze nasycone. : ) Dla doprecyzowania chodziło mi o wieprzowinę w formie schabowych --> dochodzi tam panierka, smażenie (często na oleju słonecznikowym/kukurydzianym), a to nie do końca zdrowy wybór. Tłuszcze nasycone są praktycznie wszędzie, czy to nabiał, jaja, kakao, o wiórkach kokosowych to już nie wspomne. Fakt "kotlet schabowy" nie jest [...]
Smażenie na oliwie jest szkodliwe bo wydzielaja sie wowczas substancje toksyczne. Jesli chcesz smazyc to na normlanym oleju. Oczywiscie oliwke tez lykaj w ciagu dnia (tylko nie w posilkach okolotreningowych).
No ja tez bym sie zastanwial czy to zjesc bo pasozyty sa naprawde rozne i sa o wiele grozniejsze niz te co znamy z ksiazek od biologii ale smazenie na glebokim oleju powinno zalatawic sprawe w 99%
[...] do do swojego dnia wysilek fizyczny zeby nie siedziec tylko przy komputerze;) na dwor do kolegow,pograc w pilke itp.Jedz 4-5 posilkow w miejszych ilosciach , organicz smazenie na patelni na oleju oraz jedzenie weglowodawow na noc (koniec z kanapeczkami przed snem) , nie pij coli i tego typu napoi tylko wode, jedz warzywa i owoce , zamiast [...]
[...] Ktore przyrządzanie wedlug was jest najlepsze? Ja od x czasu (na diecie) jem ciagle piers gotowana - juz mam jej dosc. Chcialbym inaczej sobie przyrzadzic ale zeby nie stracila swoich walorow. Czy np. smazenie na patelni teflonowej bez jakiegokolwiek oleju jest dobre? Albo czy podczas pieczenia mieso staje sie gorsze niz podczas gotowania?
jeszcze raz: Serwatka to tylko suplement. zastępuje prawdziwe jedzenie. Jesz/ pijesz kiedy brakuje Ci w diecie białka. To 15 gr almette czy czego innego Cię nie zabije. Generalnie jedz rzeczy mało przetworzone i mięso przede wszystkim pierś z kurczaka , indyka ale tez chuda wieprzowina, ryby do tego ryż praktycznie każdego gat. tzn biały , [...]
BanH obojetnie czy smazy na oleju, czy oliwie, to tworzą sie tłuszcze trans i wolne rodniki.. smażenie imo powinieneś wykluczyc w ogole z diety i stosować w razie znudzenia/monotonii i w pełnowartościowych posiłkach które da sie wylacznie usmazyc.. ogolnie nalezy unikac smazenia.
Ja to co podałeś czytałam, chodziło mi bardziej o wyszczególnienie chociażby tych głównych sybstancji słodzących i przedstawienie który z nich jest najwałaściwszy (wiem, że najlepiej jest nie słodzić, a jak już to w kosmetycznych ilościach - stewia, ale to wiem ja, a co z innymi?) Krążą ploty,(już długo z resztą) że cukier brązowy jest zdrowy (na [...]
Dokładniej mówiąc, smażenie na głębokim tłuszczu nie jest winne powstawaniu izomerów trans, tylko to, że jest to nieodpowiedni rodzaj tłuszczu i wielokrotnie, długo, używany. Smażąc na małej ilości tłuszczu jeszcze łatwiej wytworzyć izomery trans, bo łatwiej przegrzać ten tłuszcz... Miałam np. kiedyś takich sąsiadów, że jak smażyli naleśniki, to [...]
1. a w czym Ci olej przeszkadza, tluszcze sa potrzebne (poczytaj posty priorytetowe w tym dziale). a najlepiej piers upiec lub ugotowac smazenie jest niezdrowe, a jesli juz smazyc to na smalcu, a nie na oleju roslinnym, bo ten sie utlenia przy smazeniu i powstaja wolne rodniki tlenowe 2. jablka jesc miedzy posilkami, mowia zeby nie jesc zaraz po [...]
juz nie pamietaj ale u nas na siłowni sie przyjeclo ze redukcja to smazenie na sucho hehe :D ok dodaj troche wiecej orzechów oraz oleju eko lnianego do sałatek ? ale rozklad 5 posilków kcal jest wporzadku prawda ? Na siłowni można usłyszeć wiele bzdur .. nie utożsamiaj się z tym. Poczytaj. [...]
Dzięki za odpowiedź, od czasu do czasu smażę na oleju kujawskim i pytam się czy olej kujawski do smażenie się nadaje. Odnośnie grillowania - czy np kiełbasa śląska z grilla jest tłusta? Jak grilluje to troche tłuszczu zn niej zawsze wycieknie a gdy jest juz gotowa do spożycia to zawiera tłuszcz? czy mozna smiało ja jeść na redukcji taką z grilla?
Dieta :) nie mam raczej, żadnej diety staram się jeść 4 posiłki plus białko o równych porach nie tłusto i raczej ograniczam smażenie jeśli już to na oleju z oliwek, śniadanko jakaś jajecznica z kanapkami obiad jakieś mięso surówka ryż i jeszcze 2 delikatne posiłki w ciągu dnia. Ćwiczę 5-6 razy tydzień siłownia 1,5h oraz 40-50 minut cardio. mój [...]
staranny Bzdury gadasz, im dłuższa obróbka, tym mniej wartości, a tak się składa że smażenie na patelni grilowej, nie używając oleju/oliwy (lub używając pamu), wychodzi dużo krócej
juz nie pamietaj ale u nas na siłowni sie przyjeclo ze redukcja to smazenie na sucho hehe :D ok dodaj troche wiecej orzechów oraz oleju eko lnianego do sałatek ? ale rozklad 5 posilków kcal jest wporzadku prawda ?
W schabowym z ziemniakami nie widze niczego złego, o ile proces obróbki kulinarnej był odpowiedni.Najlepiej pieczenie/gotowanie, a jeśli już smażenie, to na oleju kokosowym bądź smalcu. Staraj się jeść 3-4 pełnowartościowe posiłki dziennie, pij dużo wody...itd. W dziale ODŻYWIANIE znajdziesz w podwieszonych artykuł "10 wskazówek [...]
@Magor-A podgrzanie zamieni siemię w pokarm niemal toksyczny (dotyczy również oleju lnianego). Nieźle a ja od czasu do czasu piję siemię lniane gotowane w wodzie. Wychodzi substancja kleista o konsystencji kisielu. Bez smaku i zapachu . Na razie żyję i nie stwierdziłem u siebie objawów zatrucia. Taki płyn polecano z tego co słyszałem wrzodowcom [...]
1. Omlet jako najprostszy sposób na szybkie śniadanie 2. Możliwości doboru makroskładników do swojego bilansu dietetycznego Omlet to chyba najprostsza i najszybsza a jednocześnie bardzo smaczna opcja na pełnowartościowe śniadanie. Jest to o tyle wdzięczne danie, że mogą je zrobić osoby będące na różnych rozkładach makroskładników w swojej diecie. [...]
Pierś z kurczaka jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów. 1. Gotowanie Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np: 1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób [...]
Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób demonizowane, jako niezdrowe i jedna z pierwszych rzeczy, z jakich należy zrezygnować, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to: - co smażymy, - w jaki sposób, - na czym, - jak długo. Przestrzegając [...]